Всички да плащат потребителска такса, настояват лекари
Всички да плащат потребителска такса, настояват лекари / снимка: sxc.hu
Всички да плащат потребителска такса, настояват лекари
70584
Всички да плащат потребителска такса, настояват лекари
  • Всички да плащат потребителска такса, настояват лекари

Потребителската такса при преглед да бъде задължителна за всички. За това настояха от Българския лекарски съюз, откъдето уточниха, че един от проблемите в родното здравеопазване е, че у нас никой не внася потребителска такса за освободените категории лица, за които държавата заплаща здравни осигуровки.

Сред тях, например, са децата, хронично болните, студентите, затворниците и военнослужещите.

Искането потребителската такса да е задължение на всеки е част от предложенията за законови промени, представени от съсловната организация на семинар във Велинград. Идеята е освободени от потребителска такса да бъдат само и единствено хора, които наистина не разполагат със средства, за да я покрият.

Друго предложение на лекарите е ТЕЛК-овете да се финансират не от Здравната каса, а от Националния осигурителен институт или от социалното министерство.

Според председателя на организацията д-р Цветан Райчинов Здравната каса би трябвало да финансира само лечебна дейност, а не експертна.

Лекарите смятат, че са нужни промени в регламентирането на Националния рамков договор, такъв предлагат да се подписва не всяка година, а веднъж на три. Един път в годината да бъдат регламентирани единствено цените и обемите в здравеопазването, допълват още от БЛС.