Осъдиха прокуратурата да плати 27 000 лева на невинен, лежал над година в ареста
Осъдиха прокуратурата да плати 27 000 лева на невинен, лежал над година в ареста / снимка: DarikNews

Мъж от град Глоджево, разследван 17 години за опит за убийство и кражба на кола, осъди прокуратурата за нанесени вреди от незаконно обвинение. Институцията трябва да плати на 43-годишния Али Ганиев 27 000 лева обезщетение, той искаше 50 000 лева заради това, че за повече от година в ареста е развил пиелонефрит и е получил психотравма. Съдебният процес се гледа в Разградския окръжен съд.

Али Ганиев от град Глоджево и неговият съгражданин Юзджан Тиракиев са били задържани в ареста през лятото на 1990 г. Разследването срещу тях било за опит за убийство и кражба на кола. Според държавното обвинение двамата са откраднали "Лада" от Великотърновско, сменили й номера, по сигнал на гражданин колата е спряна за проверка край град Цар Калоян. Вместо да покажат документи, крадците насочили самоделна пушка срещу служител на тогавашната Народна милиция, пожарникар и местен цивилен жител. Никой не бил ранен, двамата избягали, бутнали колата в язовир край село Каменово. По-късно "Лада"-та е била извадена от водоема и върната на собственика й. Ганиев и Тиракиев са лежали в ареста 1 година, 3 месеца и 10 дни, после мярката им за неотклонение е променена с по-лека.

Папката с разследването се появила на бял свят едва през 2007 г. Тогава окръжният прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова напуснала поста си, миналата година била съдена и оправдана от Софийският градски съд за забавяне на досъдебни производства и преписки. В същата година Ганиев и Тиракиев са били оправдани по обвинението в опит за убийство. Когато делото било възобновено, изтекла давността по обвинението в кражба на кола и те не били съдени за това. През 17-те години, в които не е било работено по разследването, изчезнало и едно от основните доказателства - самоделната пушка.

След оправдателната присъда Али Ганиев завел жалба по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани. Настоявал за 50 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди. Пред съда той твърдял, че в ареста е развил пиелонефрит, получил психотравма и общо разстройство на здравето, станал раздразнителен, трудно заспивал, бил преуморен и негоден за работа, бил лишен и от възможността да се придвижва свободно, отделен от семейство и близки.

Съдът приел, че има незаконосъобразно действие от страна на прокуратурата - незаконно обвинение и задържане, което е причинило страдания на Ганиев. Магистратите не присъдили целия размер на исканото обезщетение, имайки предвид съдебното минало на жалбоподателя, който е бил осъждан и е лежал в затвора.

Адвокатът на Ганиев Емил Николов съобщи, че и защитникът на Тиракиев Румен Воденичаров подготвя подобна жалба срещу прокуратурата.