Освободен от длъжност е заместник-директорът в ДАНС - Недялко Недялков

"Към сегашния момент никой не е говорил с мен, за да ме уведоми и да съм провел някакви предварителни разговори по този въпрос", каза Недялков и допълни: 

"Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата".

Той обясни, че е на тази позиция от почти 8 години. "Многократно съм награждаван, като само за тази година имам поне две награди за добре свършена работа", каза още Недялков.

Сменят шефа на ДАНС

Миналата седмица по искане на служебния кабинет поста си напусна и директорът на агенцията Димитър Георгиев, като допусна, че неговото отстраняване е във връзка с разкритията на руски шпионски мрежи в България. "Работейки по този начин, ние защитаваме националната сигурност", посочи той.

Радев за ръководството на ДАНС: Ето затова стигнахме дотук

"Прекратих си отпуската на петия ден. Тръгвам си с гордо вдигната глава от агенцията, за перфектно свършената работа с прокуратурата и службите за сигурност. Бяха направени много операции срещу олигарсите. Шпионският скандал и олигарсите бяха нещо, което не беше пипано с години", коментира тогава той.

"С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той приема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон". Така служебният министър-председател Стефан Янев обясни мотивите за решението. Наследник на Георгиев стана Пламен Тончев.

Радев подписа указа за смяната на шефа на ДАНС
nova.bg