Министерски съвет взе решение да освободи председателя на ДАНС Димитър Георгиев и предлага на президента Румен Радев да издаде указ за неговото освобождаване. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев на брифинг след заседанието на министерския съвет.

"С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той приема политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана по закон". Така Янев обясни мотивите за решението. 

Досегашният председател Димитър Георгиев ще бъде заменен с Пламен Тончев, служител на ДАНС, директор в момента на тяхна регионална структура. 

Областните управители, които бяха останали временно изпълняващи длъжността - става дума за областните управители на София, Варна, Добрич и Силистра, на тяхно място вече са назначени титуляри, заяви още Янев.

"Рефренът, че служебното правителство е с амбицизиона програма да овладява държавата...Мисля, че от нашите действия по-скоро може да направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия. Опитваме да се освободим институциите и службите да работят в интерес на хората и държавата". Така Янев отговори на критиките на бившия премиер и председател ГЕРБ Бойко Борисов, че служебното правителство няма да осигури честни и свободни избори.

Припомняме, че името на ДАНС бе замесено и в скандала с подслушването на политици. Миналата седмица министърът на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици, унищожават се материали

Така той коментира изнесена по-рано информация, че опозиционни политици, в това число и водачи на парламентарни листи, са били подслушвани във времето около парламентарните избори на 4 април.

Тогава Рашков заяви, че получил информация, според която в ДАНС се унищожавали материали. 

Началниците на ДАНС Димитър Георгиев и на разузнаването Атанас Атанасов бяха подали молби за неплатен отпуск от 7 май до 6 септември. Миналата седмица обаче стана ясно, че са депозирали в кабинета на премиера Стефан Янев молби за прекратяване на отпуските

Началникът на ДАНС прекратява отпуска си

Шефовете на спецслужбите са имали покана да се срещнат със служебния премиер Стефан Янев, но не са се отзовали, обявиха тогава от министерския съвет. Поканата е била за разговори по повод на това, че са излезли едновременно в неплатен отпуск.