Оставиха в ареста обвинения за убийството на Разпети петък в Правище
Оставиха в ареста обвинения за убийството на Разпети петък в Правище / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Един обвинен за убийството на Разпети петък
52455
Един обвинен за убийството на Разпети петък
  • Един обвинен за убийството на Разпети петък

Пловдивският окръжен съд остави в ареста Христо Ангелов, обвинен за убийството на 45-годишния Илия Попов в село Правище на Разпети петък. Според съда 32-годишният Ангелов може да се укрие или да извърши друго престъпление. Илия Попов загина при масово сбиване в село Правище. Той и брат му опитали да потушат скандал между група младежи от селото и 20-ина роми от Карловско, наети като сезонни работници. Поводът, по данни на полицията, са разменени реплики няколко часа преди убийството между двете групи в заведение в селото. По случая бяха задържани общо 12 души.

„Съжалявам за тази грешка!", бяха последните думи на Христо Ангелов преди съдът да вземе решение за мярката му за неотклонение. Преди това адвокатът му Димитър Будаков определи случилото се в Правище като неизбежна самоотбрана. Според него Христо Ангелов се е опитал да предпази близките си, които са живеели с него в старото училище предоставено им за временно ползване жилище. Групата от 17 роми от селата Христо Даново и Розино са били наети да обработват малини в Правище. Те се прибирали след работа, когато група от местни младежи, употребили алкохол, ги подгонили и дори ги замервали с камъни. Според адвокат Будаков младежите били подстрекавани от съпруга на кметицата на селото, който е искал да ги наеме на работа, но те му отказали. Двамата братя Илия и Тодор Попови нахлули в чужд дом - в случая училището, където били настанени ромите и ги нападнали, подчерта Будаков. Той посочи още, че клиентът му има синини по цялото тяло и лицето, но не е освидетелстван за това.

Христо Ангелов е криминално проявен. Той е осъждан четири пъти - за блудство, за живеене на семейни начала с малолетна, за нанасяне на средна телесна повреда и документни измами, каза прокурорът по делото Делян Минчев. Той обясни, че Ангелов е признал вината си пред съда. 32-годишният мъж е наръгал с нож Илия Попов един път в сърцето. Той е дал ножа на сестра си Анка, която го скрила в багажа му, затова полицаите го открили на другия ден след убийството.

Хората в карловското село Христо Даново, откъдето е Ангелов, живеят в страх и се опасяват да не бъдат нападнати за отмъщение, заяви пред медиите Георги Христов, баща на 32-годишния Христо. Христов каза, че хората вземат децата си и бягат в гората, въоръжени с мотики и колове. По същия начин се страхуват и хората в село Розино, от където са били част от наетите работници, каза Христов.

Братът на убития Илия Попов - Тодор, също е пострадал, без опасност за живота. На двама от ромите са им повдигнати обвинения за нанасяне на средна телесна повреда. Те са освободени с парична гаранция от 500 лева. 20-годишният син на Илия - Иван, е с прорезни рани от стъкло по тялото. Местните младежи разказаха, че са били предизвикани, тъй като ромите са закачали момичета от селото.

Други новини от Пловдив