Оранжев код в осем области за снеговалеж и виелици
Оранжев код в осем области за снеговалеж и виелици / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Оранжев код е обявен за днес в Северна и част от Южна България заради снеговалежи и силен вятър, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за 8 области - Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Габровска и Смолянска. В тези области ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка около 15-20 см. Ще има виелици.

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в 16 области на Западна, Източна България, Североизточна и Югоизточна България. В областите Кюстендилска, Пернишка, София област и София град жълтият код е заради снеговалежи, като снежната покривка ще е около 10 см. В областите Русенска, Търговищка, Разградска и Шуменска е обявен жълт код за снеговалежи, придружени от силен вятър, предава БГНЕС.

Ще има виелици, снежната покривка ще е до 10 см. В областите Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска жълтият код е за силен вятър. Там няма да има съществени валежи. Ще духа силен северен вятър.

Само в 4 области е обявен зелен код в страната - това са областите Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка и Старозагорска.

На прохода "Шипка" снежната покривка достигна 25-30 сантиметра. Това затрудни както почистващата фирма, така и шофьорите, предаде БНТ.

Временно се ограничава движението на моторни превозни средства по път I-5 Русе-Бяла, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Мярката се налага поради обилен снеговалеж и снегонавявания и ще бъде отменена след извършване на снегопочистването.

Временно се ограничава и движението на моторни превозни средства през Котленския проход поради снегопочистване, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Мярката се налага поради обилен снеговалеж и снегонавявания и ще бъде отменена след извършване на снегопочистването.

За повишена опасност от падащи камъни в прохода Боаза на главния път София-Варна съобщи дежурният в Областно пътно управление - Търговище. Пътната обстановка в региона е нормална, като настилките са заснежени. 54 машини са обработват пътните платна с инертни материали против заледяване.

През тази нощ служители от дежурния екип на група "Спасителна дейност" в ОД на МВР-Търговище са оказали помощ за извличането на 4 закъсали поради падналия сняг товарни автомобила на пътното платно в прохода Боаза.

Снежната покривка в Търговищка област е между 10 и 15 см., като в на места в Антоновска община тя достига до 20 см., съобщиха от метеорологичната обсерватория в областния център. Температурите са в интервала минус 2 - 0 градуса. Видимостта е добра.

Днес валежите ще продължат, но след обяд от югозапад ще започнат да отслабват, в Югозападна България ще спрат и по-късно облачността ще се разкъса.

В Източна България вятърът ще се ориентира от север, ще бъде умерен, докато в Западна България постепенно ще стихне.

Температурите ще са без дневен ход. Минималните ще са между минус 3° и 2°, по Южното Черноморие до 6°-8°. Максималните температури ще са между минус 2° и 3°, в най-южната част от крайбрежието до 8°-10°. В София с прекъсвания ще вали сняг, повече след полунощ и в сутрешните часове. Към обяд валежите ще започнат да спират. Минималната температура ще е около минус 3°, а максималната минус 1°.

Подробна прогноза за времето четете на Vremeto.bg