Оранжев код е обявен за река Тунджа и река Мочурица
Оранжев код е обявен за река Тунджа и река Мочурица / снимка: БГНЕС, архив

Оранжев код "Риск за тревога" е обявен за река Тунджа при Елхово и река Мочурица при Воденичане, съобщиха от Министерство на околната среда и водите, позовавайки се на информация от системите за ранно предупреждение.

Оранжев код е обявен за област Смолян заради очаквани порои

Жълт код "Предупреждение" е обявен за Тунджа при Ямбол, за Мочурица при Чарда, за Марица при Пловдив, Първомай и Харманли, за Сазлийка при Гълъбово, за Черна река при Смолян, за Елховска река при Рудозем и Ардино, за Арда при Долно Черковище и Златоград.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води, като при измервателен пункт на р. Врана при с. Кочово все още е на прага за внимание.

От днес е възможно отново да започне повишение на водните нива в реките, като по-значими в Дунавския басейн ще са за реките Нишава, Габерска, Ерма, Цибрица, Огоста, горните течения на Искър, Вит, Осъм и Росица.

В Черноморския басейн се очакват повишения в горните течения на реките Луда Камчия, Средецка и Факийска. В Източнобеломорския басейн повишения се очакват в горното течение на Марица и притоците й, в Стряма и Въча, в горното течение на Тунджа и водосборите над яз. Копринка, в Мочурица, в горното течение на Арда, в реките Върбица, Чамдере, Кюшдере, Атеринска и Бяла.

В Западнобеломорски басейн се очакват повишения по цялото поречие на Струма, Места и Доспат. От комплексните и значими язовири постоянно без проблеми преливат Камчия, Ясна поляна, Г. Трайков, Боровица, Йовковци и Пчелина. Язовири със запълване над 90 процента са Ивайловград, Въча, Цанков камък, Батак, Доспат, Тича, Ал. Стамболийски, Среченска бара, Студен кладенец, Кърджали, Асеновец и Копринка.