Оранжев и жълт код за опасно време в почти цялата страна
Оранжев и жълт код за опасно време в почти цялата страна / DarikNews.bg, архив

Предупреждения за опасно време - оранжев и жълт код, ще са в сила за събота, 16 януари. Очакват се силни снеговалежи и сериозна снежна покривка. Ще се образува и поледица, посочват синоптиците от БАН.

Започват силни валежи, снежната покривка ще е над 20 см

В девет области в страната е обявен оранжев код заради очаквани силни снеговалежи и виелици. От Националния код увеличиха областите където са в сила предупреждения за потенциално опасно време заради обилни снеговалежи и дъждове.
Оранжевият код е в сила за областите Кюстендилска, Пернишка, София област, София град, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Пазарджишка и Смолянска.

В тези области ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 15 см, на места до 20 см, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява. В Смолянска област ще вали дъжд, който до полунощ ще премине в сняг. Очакват се значителни валежи с количества до 40 л/кв.м.

Жълт код е обявен в 12 области отново заради силни снеговалежи - това са областите Благоевградска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Пловдивска, Старозагорска, Търговищка, Русенска, Разградска, Силистренска и Шуменска. В тези области започналите валежи от дъжд ще преминат в сняг най-късно привечер. Ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 см, на места 15 см, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката също ще се усложнява.

В пет области на Югоизточна България е обявен жълт код заради интензивни валежи от дъжд. Това са областите Кърджалийска, Хасковска, Сливенска, Ямболска и Бургаска. В тези области до края на настоящето денонощие ще вали дъжд. На места количествата на валежите ще достигнат 30 л/кв.м.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съветват шофьорите да тръгват на път само с автомобили подготвени за зимни условия и по възможност да избягват пътуването в областите с оранжев и жълт код.

Възможно е да се стигне до спиране на движението заради снегопочистване и превантивна обработка на пътищата.

От пътната агенция съобщават, че при усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа.

Заради лошото време, което не е подходящо за планински туризъм, се отлага традиционното изкачване на Черни връх.

Организаторите на похода съобщиха пред БНР, че решението е взето след съгласуване с Планинската спасителна служба. Инициативата трябваше да се проведе за трета поредна година, по случай 153 години от рождението на Алеко Константинов, поставил началото на организирания туризъм у нас.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg