Опозицията иска промяна в правилника на НС за вот на недоверие
Опозицията иска промяна в правилника на НС за вот на недоверие / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Опозицията иска промяна в правилника на НС за вот на недоверие
38328
Опозицията иска промяна в правилника на НС за вот на недоверие
  • Опозицията иска промяна в правилника на НС за вот на недоверие

БСП и ДПС ще поискат от Конституционния съд (КС) да отмени текстовете от правилника за работа на парламента, с които не се дава възможност след поискан от кабинета вот на доверие да се иска оставка на правителството в следващите 6 месеца, това обяви след консултации между двете партии лидерът на социалистите Сергей Станишев.

"Нашата позиция, както и тази на ДПС е пределно ясна: Конституцията е много категорична и изрично разделя двете процедури. Едното е инициатива на опозицията и парламентарно право, другото е инициатива на Министерския съвет, когато се иска вот на доверие. Те нямат нищо общо помежду си. Но за да няма двусмисилие и недоразумения, общата позиция беше и вече има подготвен текст спешно да се внесе искане до Конституционния съд за отмяна на текстовете на правилника на Народното събрание, които противоречат на Конституцията по наша преценка. И се надяваме КС в кратки срокове да се произнесе по този принципен, правен въпрос, свързан с правата на българските граждани и правото на опозицията", заяви лидерът на червените.

 

Станишев каза, че има редица основания за искане на вот на недоверие към кабинета "Борисов", на първо място в сектор "Сигурност".

 

Консултациите с ДПС са част от инициативата на социалистите да се срещат с опозиционните партии, за да обсъждат общи действия. Станишев обяви, че червените са готови за среща и със Синята коалиция, тъй като имали редица идентични позиции като например становището за работата на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Опозицията иска промяна в правилника на НС за вот на недоверие
netinfo