Опашки има за предаване на протоколи в няколко града в страната, съобщи NOVA. И на тези избори Кърджали явно ще се превърне в мястото, където се чака най-дълго, за да се предадат протоколите. Опашката от членовете на СИК, които чакат да предадат протоколите си, е дълго около 50-100 метра. Те изчакват над 2 часа. Между половин и един час е отнело на повечето членове на СИК да преброят контролните разписки.

Изборният ден в Кърджали е преминал сравнително спокойно. 4 са подадените жалби. Една от тях е предадена към прокуратурата, за да разследва защо баби са гласували с внуците си или по-скоро защо внуците им са гласували вместо тях.

Политическите лидери с първи коментари на изборния резултат (ОБЗОР)

Опашки се извиха и в Стара Загора. Пешеходната улица в града буквално бе запушена от хора, които чакаха, за да предадат протоколите. Около 23 часа те бяха над 300. Над 15 екипа приемат документите. Няма да бъдат допускани членове на избирателни комисии, които са под трима, това е едно от изискването. Това е една от причините за забавянето.

А в „Арена Армеец” в София 1200 от общо 1700 ще трябва да предадат там резултатите от гласуването. Доста сигнали за нарушения с контролните разписки са стигнали до районните комисии. Оказа се, че много разписки са били скъсани или прибрани в джобове и дамски чанти. Това са правили гласоподаватели, които са имали проблем с машинното гласуване. В пристъп на ярост те са късали разписките и са отказали да се подписват в изборните книжа. Техните резултати все пак ще бъдат зачетени.

По 100 комисии на час минава през „Арена Армеец”. Опашки се образуваха и там, но организацията е добра и предаването протича спокойно. Най-вероятно комисиите ще приключат работа чак сутринта.

Първите бусове с членове на секционни комисии са започнали да прииждат много по-късно, отколкото на вота през юли. Раздвижване е имало едва след 22 часа вечерта. В "Арена Армеец" нямаше струпване и опашки. Членовете на комисии обаче отдадоха забавянето за пристигане до залата на задължението за броене на разписките. Средно около час е отнело това. А там, където е имало удължаване на изборния ден, това е довело до още по-голямо забавяне. Преброяването на разписките има само контролна функция и не се проследява от ЦИК.