Цяла нощ хора чакат на опашка пред централния вход на БНБ, за да се сдобият с възпоменателната монета по случай 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

„Купувам монетата с колекционерска цел, тя е важна защото на първо място е сребърна, а по-рядко монетите са от благородни метали. Общо взето ще я запазя за себе си, а може би след време ще я продам с цел инвестиция, въпреки че не съм колекционер. Нямам представа дали има и други монети с лика на Христо Ботев, един приятел ми каза за днес и реших да се сдобия и аз с една такава монета“, това заяви Ангел Цойков от Пазарджик, който се е наредил на опашката за ценната монета.

Монета Христо Ботев БНБ
Георги Димитров

Баща ми е събирал монети, аз също го правя, те са важни за България и искаме да я притежаваме, щом я вземем ще я запазя за себе си“, това коментира Пламен и поясни, че тази монета не е първата с лика на Христо Ботев. „Има и от 5 лв., сега тази е с номинал от 10 лв.“

Монета Христо Ботев БНБ
Георги Димитров

„С колекционерска цел закупувам монетата и ще я запазя за себе си. Тя е ценна за мен, защото е българска монета, защото Христо Ботев е голям български революционер, поет, много важна фигура за България. Притежавам и монети на повечето велики български личности, сребърните соцмонети, с ликовете на Иван Вазов, Васил Левски, Раковски и Паисий Хилендарски“, сподели Кирил.

Монета Христо Ботев БНБ
Георги Димитров

Имаше и хора, които не знаеха защо монетата е важна. „Чакам си тук, защото ми е кеф. За пръв път идвам и ми е интересно, ако взема тази монета ще я запазя“, заяви Васко.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

Христо Ботев възпоменателна монета
БНБ

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Христо Ботев възпоменателна монета
БНБ

БГНЕС