/ ThinkStock/Getty Images
37-годишен рецидивист получи 4 години лишаване от свобода при строг режим за опит да разпространи наркотици на територията на затвора, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Мъжът е осъждан многократно. Сега се отказал от разглеждане на наказателното дело срещу него по общия ред и поискал съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета. Състав на Варненския окръжен съд групира наложеното наказание по това дело с наказанието на подсъдимия по присъда на Варненския районен съд от 2 години лишаване от свобода, като му определи да изтърпи общо наказание от 4 години затвор при строг режим.

37-годишният Бисер Атанасов бе предаден на съд, след като в пратка с храна се опитал да внесе в затвора наркотици. При преглед на съдържанието, обаче, служители на варненския затвор открили 10 топчета със суха тревиста маса и таблетка с метамфетамин.

На 17 юни 2017 г. Бисер предал пратката с наркотици на майката на свой приятел, с когото се сприятелили по време на изтърпяване на наказанията си във варненския затвор. Това се случило само осем дни, след като бил освободен от затвора.

На свобода решил, че може да се занимава с разпространение на наркотици в затвора, като използва за това пратки с хранителни продукти за лишените от свобода. Позвънил от скрит номер на родителите на своя познат. Представил се под друго име. Обяснил им, че ще ги потърси човек с името Иван, който ще им предаде торбичка с хранителни продукти, предназначена за друг затворник. Торбичката с продукти трябвало да бъде доставена в затвора по време на свиждането на родителите със сина им. След това се свързал с майката на приятеля си, който изтърпявал присъда. Уговорили се да се видят в района на затвора, за да им предаде пратката. В нея сложил и две запалки, в които скрил наркотичните вещества.

Междувременно Бисер влязъл отново в затвора, за да изтърпи двегодишна ефективна присъда за обсебване на чужда движима вещ. В стаята за свиждане той се засякъл с майката на своя приятел, дошла отново на свиждане със сина си. Тя разпознала в Бисер мъжа, който й предал пратката с наркотици.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.