Диана Ковачева
Диана Ковачева / БТА
Омбудсманът Диана Ковачева отново изпрати писмо до вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и до министъра на енергетиката Александър Николов. В него тя  сигнализира, че в институцията ѝ продължават да постъпват жалби от граждани по Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, които използват като основно гориво природен газ. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

След като в началото на март омбудсманът поиска увеличение на компенсациите за битовите потребители на синьото гориво, този път тя информира, че стотици клиенти на топлинна енергия, произведена от природен газ, са изключени неоснователно от Програмата за компенсиране, която предвижда подпомагане с фиксирана сума на един мегаватчас, само защото са клиенти на търговски дружества, които произвеждат топлоенергия чрез общ газов котел в сграда - етажна собственост.

Омбудсманът сезира прокуратурата заради такса смет в някои общини

Диана Ковачева подчертава, че потребителите на енергия от малки газови котли не са защитени от мораториума върху регулираните цени на електрическата енергия, топлинната енергия и питейната вода, приет от 47-ото Народно събрание, но остават и извън обхвата на приложение на Програмата за компенсиране. 

Ковачева препоръча темата за преобразуването на висшите училища да се постави на задълбочен анализ

"Смятам за справедливо и наложително битовите клиенти на топлинна енергия от природен газ, доставена от малки производители, да получат подкрепа от държавата във връзка с екстремно високите цени на горивото, със задна дата - от декември 2021 г.", посочва общественият защитник.