Окупацията на Ректората на СУ продължава, но администрацията ще бъде допускана
Окупацията на Ректората на СУ продължава, но администрацията ще бъде допускана / снимка: БГНЕС
До края на седмицата остава окупацията на Ректората на Софийския университет
68185
До края на седмицата остава окупацията на Ректората на Софийския университет
  • До края на седмицата остава окупацията на Ректората на Софийския университет

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" продължава, но администрацията ще бъде допускана в сградата на висшето училище. В четвъртък, 14 ноември 2013 г., достъп до сградата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ще бъде осигурен на ръководствата на факултетите - декани и заместник-декани, на служителите от деканатите и инспекторите от сектора "Студенти", както и на служителите в централната ректоратска администрация. Това се посочва в съобщение, публикувано в сайта на висшето училище.

Вечерта студентите публикуваха и изявление на страницата на „Ранобудните студенти" във фейсбук: „Както вече заявихме, окупацията на Ректората продължава. Ще има и минимален допуск на администратори до работните им места", посочват студентите.

„Благодарим на гражданите за показаната подкрепа, смелост и воля за промяна - тъкмо събуждането на гражданското съзнание е наша цел отвъд неминуемата оставка. Управление, което само се отделя от гражданското тяло с плътни заграждения, няма бъдеще. Общественото критическо чувство трябва само да бъде будно и активно", допълват те.

„Полицейското насилие, опитите за сплашване на колеги и Миково-Йовчевите ГКПП-та по улиците на София, повтаряни от 2009 и днес са нетърпими и няма да бъдат толерирани или премълчавани. Това е немислимо в цивилизована страна, каквато България трябва да бъде. Продължаваме своя протест и разчитаме на съпричастност и активност от всички съграждани. Да живее България!", завършват съобщението си „Ранобудните студенти".

Поне до края на седмицата ще продължи окупацията на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Това заяви по-рано за Дарик Ивайло Динев, който е един от организаторите на студентската окупация. По думите му администрацията и ректорското ръководство на висшето училище ще бъдат допускани до сградата, за да могат студентите да кандидатстват за стипендии и да се явяват на държавни изпити.

Според Динев решението окупацията да бъде продължена е било взето от „Ранобудните студенти" след вчерашните сблъсъци между полицията и протестиращи пред сградата на Народното събрание.

По думите му окупацията не може да прекъсне сега, защото студентите вече са наясно, че управляващите се страхуват от тях и са по-близо до целта си, а именно оставката на правителството: „Окупацията трябва да продължи. Това е наше задължение след случилото се вчера - имаше пребити студенти. Много от нас получиха травми, много от нас бяха арестувани или вкарани по болниците, няма как в такъв момент ние да сваляме окупацията или да преминаваме към друга форма на протест. По-скоро ще останем тук и ще продължим с външния натиск, с акции като вчера, които предизвикват явно страха на властващите и на служителите на реда".

Според Ангел Златков от окупаторите на Ректората, хората са позволили ескалация на напрежението на вчерашния протест, защото са отчаяни от ситуацията, в която живеят: „Вчера беше даден един модел на целодневна блокада на Народното събрание. Днес отново в 10.30 часа ние ще излезем и с жива верига, ще блокираме входовете на парламента. Така ще бъде поне до края на седмицата. Нашата цел е оставка на правителството и сме готови на всичко, което не провокира насилие. Окупацията на цялата сграда на Ректората продължава и най-вероятно ще продължи още дълго време".

Акцията на студентите от Алма Матер е подкрепена от техни колеги в университети в столицата и страната, преподаватели и обикновени хора.

Късно снощи "Ранобудните студенти" решиха на извънредно заседание, че окупацията на Ректората на Софийския университет ще продължи, но от днес в сградата ще бъде допусната администрацията на Университета, както и на ръководствата на факултетите: декани и заместник-декани, на служителите от деканатите и инспекторите от сектора "Студенти".

Заседанието беше прекъснато заради сблъсъците пред парламента. "Ранобудните" отидоха при протестиращите, но след изтръгването на загражденията пред НС се оттеглиха, за да не участват в провокации.

На 23 октомври студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Акцията им бе форма на протест срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител. Протестът бе обявен за безсрочен, а Ректоратът - напълно окупиран, след като студентите промениха първоначалното си намерение акцията да продължи няколко дни.