/ БГНЕС

При влезли 94 хиляди украински бежанци в България, около 50 хиляди са останали в страната или около 55%. Това стана ясно по време на брифинг в МС на Оперативната координационна група, която отговаря за евакуирането и подслоняването на бежанците от Украйна.

Общо в ЕС равнището на бежанците е достигнало над 3 млн. и 100 хиляди, като данните са към петък.

Голяма част от бягащите от войната са настанени в хотели по Черноморието. Най-много украинци има настанени в Кранево и Варна.

"В тази връзка е изпратено писмо до всички областни дирекции за засилване на полицейското присъствие и засилване на контакта с бежанците с оглед защитата им и осигуряване на максимално спокойствие", отчете зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев. По думите му на всеки пункт, на който пристигат бежанци има осигурен транспорт за лицата, които които не са ориентирани и не знаят накъде да тръгнат. "Така ги отвеждаме към място за настаняване. Нямаме хора, които са без подслон по улиците, на студено и без грижи", допълни той.

Вицепремиерът Калина Костадинова пък подчерта бързината, с която страната ни е успяла да въведе процедурата за издаване на лични документи за временна закрила.

"Само за месец България го направихме. Много държави все още не са успели и не издават този документ към днешна дата. Процедурата се доближава по сложност до приемането на една държава в ЕС, допълни Костадинова. „Вече имаме хора, които са получили медицинско обслужване. Има дечица, които са тръгнали на училище“, каза още Калина Константинова.

"До този момент сме настанили около 25 хиляди души или 85 240 нощувки са реализирани от началото на кампанията. В това число не влизат хората и нощувките, които са на индивидуална основа и в обекти, които не са туристически. Много от пристигащите от Украйна са неориентирани. Нямат решение какво да правят, те просто бягат от войната", заяви ръководителят на групата Валери Рачев.

"Критично важно за цялата кампания е да успеем да регистрираме по временна закрила колкото се може повече хора за кратко време", допълни той. "Кризисните щабове във всички области са готови, получават поддръжка в случай на необходимост, най-активно е в София", стана ясно от думите на Рачев.