/ БТА
Асоциацията по плуване в открити води WOWSA заличи всички рекорди на български плувец Цанко Цанков, който днес ще направи отново опит да подобри световния рекорд за най-дълго плуване без прекъсване в река Дунав.

Българинът Цанко Цанков успя да преплува 108 км по река Дунав

Също така асоциацията обяви, че от тук насетне няма да ратифицира неговите постижения, независимо от условията, при които е проведено плуването.

Повод за решението е преплуването на Дунав на 6 септември 2024 г., за които според WOWSA има "ясни доказателства за фалшифицирани GPS данни от неговия опит за преплуване на реката, които, които г-н Цанков и неговият екип не успяха да разгледат или обяснят". Точно в деня на Съединението, Цанков обяви, че е преплувал 108 километра за над 18 часа между видинското село Кошава и град Козлодуй.

"Вместо да признае сериозните опасения, повдигнати от WOWSA, екипът на г-н Цанков публично атакува WOWSA, докато продължава да търси ратификация за предстоящото 120 км плуване на 19 септември 2024 г. Дискредитирането на организацията, докато продължава да търси нейното валидиране, е явно противоречие в действия на екипа на Цанков. WOWSA стои непоколебимо в своя ангажимент за почтеност в плуването в открити води. Сърцето на плуването в открити води се крие в честността и когато това доверие бъде нарушено, спортът е компрометиран", пишат в официалното си решение от Асоциацията по плуване в открити води.

В същото време мениджърът на Цанков заяви категорично, че всички рекорди на плувеца са извършени по правилата и са удостоверени с необходимите официални сертификати.

"Асоциацията по плуване в открити води WOWSA няма право да издава решения за предишни негови постижения. Налице е тенденциозно отношение към него", заяви пред БНР мениджърът на Цанко Николай Илиев.




Мениджърът отговори и на обвиненията в манипулиране на GPS данните при преплуването на река Дунав от 6 септември.

"Става въпрос за разминаване в часовете. Навигационна система на лодката е в централноевропейско време, а мобилната версия на същата система на един от капитаните е в местно време, тоест българско време– разликата е от 3 часа. Всички файлове са изпратени на асоциацията, няма как предварително да се отворят и манипулират", каза той.

Световна титла за България: Цанко Цанков победи конкуренцията в ледени води (ВИДЕО)


Цанко Цанков е български плувец, многократен национален шампион, Световен и Европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, Майстор на спорта, притежател на Рекорда на Черно море и първият човек в историята, преплувал акваторията на най-големия Български залив – Бургаския.

Цанко Цанков
БТА


Цанков е първият българин, преплувал един от най-трудните плувни маратони в света - Гибралтарския проток (от Европа до Африка). Шампион при преплуването на протока през 2022г. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ и "почетен знак на Министерството на младежта и спорта".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня