Оградата по границата с Турция няма алтернатива, смята Бъчварова
Оградата по границата с Турция няма алтернатива, смята Бъчварова / снимка: БГНЕС

Временното съоръжение на българо-турската граница няма алтернатива за опазване й, заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова в отговор на въпрос на независимия депутат Велизар Енчев, предаде БГНЕС.

Енчев попита министър Бъчварова отчита ли като голяма грешка решението за изграждане на съобържението без конкурс. „Строежът не е започнал, а вие казвате, че трябва да стартира през май. Без публичен конкурс не става ли дума за корупционно действие от страна на управляващите", попита Енчев и допълтни, че оградата е четири пъти по-скъпа от оградата, изградена от правителството на Орешарски.

"Това е ангажимент, който поехме и едно решение, което изключително много ще облекчи състоянието. То е изключително трудно за осъществяване", разясни тя. Бъчварова каза, че се опитват да облекчат всички етапи, които предхождат самото изграждане, за да може да започне активни строителни действия възможно най-рано. Тя посочи, че проектът в момента е в процес на остойностяване. "Все още не е приключила работата по проектиране. Общ е интересът, особено на правителството да бъде изградено и неговата стойност да бъде приемлива за всички нас. Очаквам до края на годината да има резултат", увери вицепремиерът.

Енчев обвини Бъчварова, че решава коя е най-удобната фирма, която да изпълни тази поръчка, а не коя е най-добра за българския бюджет и за националната сигурност.

От своя страна Бъчварова посочи, че Енчев манипулира с цифри и факти, които нямат нищо общо с реалността. "Няма избран изпълнител за съоръжението, голяма част от съоръжението няма завършен проект. Това, което твърдите от трибуната, не е вярно", каза тя.