Огнеборци гасиха пожари в училища в Свищов и Пазарджик
Огнеборци гасиха пожари в училища в Свищов и Пазарджик / DarikNews

Учениците от професионалната гимназия „Асен Златаров" в Свищов бяха евакуирани заради пожар в кабинета по химия. При инцидента няма пострадали. Огънят пламнал по обяд, когато учениците били в междучасие. Децата забелязали, че от заключения кабинет по химия излиза дим.

 

Районната пожарна служба в крайдунавския град е локализирала пожара, преди да се разрасне. Изгорели са маси, столове и учебни пособия. Щетите и причините са в процес на изясняване. В професионалната гимназия се обучават 262 ученици.

 

Електрическо табло горя в СОУ “Георги Брегов” в Пазарджик. Сигналът е получен в пожарната в 15 часа, а децата от 5 до 8 клас, които са провеждали занятия втора смяна, са евакуирани веднага. Огънят е тръгнал от електрически кабел и е обгорял около един метър от него, съобщи началникът на областната противопожарна служба комисар Иван Панайотов.

 

„Рядко се случва да се запали табло в учебно заведение, но не е така в частните домове”, коментира шефът на пазарджишката пожарна и препоръча превантивно да се извършва задължителна профилактика на електрическите табла и да не се включват консуматори, които да претоварват мрежата. От пожарната в Пазарджик обобщиха, че от началото на 2009 година пожарите в областта са с 10 % по-малко в сравнение със същия период на миналата година.