Очаква ни жесток зимен пристъп от понеделник
Очаква ни жесток зимен пристъп от понеделник / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В цялата Западна България за понеделник е обявен „оранжев” код, съобщиха от НИМХ.

В областите Благоевград, Смолян и Кърджали валежите ще бъдат значителни. Снежната покривка в районите на височина над 1500 м ще нараства съществено. Във всички останали осем области и София, където е обявен „оранжев” код, ще вали сняг и снежната покривка ще нараства.

За останалите области в страната в сила е „жълт” код. В районите на Добрич, Варна, Бургас и Ямбол след пладне ще се усилва вятърът от североизток - над 15 м/сек. Дъждът към края на деня ще започне да преминава в сняг. В Централна България ще вали сняг. Снежната покривка ще нараства.

От Плевен на изток до Лудогорието включително ще вали дъжд при отрицателни температури, образувайки поледици. В Южна България ще вали дъжд, а при положителните температури снежната покривка в районите под 1500 м ще се топи, увеличавайки речния поток.

В следобедните часове в понеделник и през нощта срещу 7 февруари явленията ще се активизират, продължавайки и във вторник.

Очаква ни жесток зимен пристъп от понеделник
netinfo

Дъждът и в по-източните райони ще преминава в сняг, вятърът ще се усилва, надминавайки на места скорост 15-20 м/сек. Главно в Североизточна България ще има виелици и навявания. Вълнението на морето ще се усилва. Планините още от основата си ще са в облачния слой. Видимостта по проходите ще е намалена от мъгла и снеговалеж - под 50 м. Ще има навявания, блокиращи транспортната дейност. По високопланинските проходи вятърът ще стане бурен от югоизток, изток.

През валежния период снежната покривка в страната ще нарасне с 20-50 см, а през периода на валежи от дъжд в Родопската област количествата ще достигат и надминават на места 50-100 л/кв.м.

През следващите няколко дни минималните температури ще са твърде ниски, в повечето райони между минус 15 и минус 20 градуса, а на места и по-ниски.