Обвиненият за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015-а Йоан Матев
Обвиненият за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015-а Йоан Матев / БГНЕС
Софийският градски съд ще разгледа молба за изменение на мярката „задържане под стража” на Йоан Матев. Тя е постъпила от негов адвокат.  19-годишният Матев е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина преди близо 2 години.

В молбата е посочено, че Йоан Матев не желае да присъства на съдебното заседание, поради което и няма да бъде призован.

Георги Игнатов беше намерен убит с нож на 2 юни 2015 година на пейка в Борисовата градина. Дълго време полицията се опитваше да намери извършителя. Камери в района заснеха как от мястото бяга момче. Кадрите дори бяха изпратени в чужбина за обработка. Матев бе задържан през февруари тази година.

Приятелка на убития Георги с ключова роля за залавянето на убиеца Матев

За разкриване на убийството са проверени над 400 души. Матев попаднал в полезрението на разследващите половин година преди задържането му и с течение на времето се превърнал в основен заподозрян.

Вуйчото на убития в Борисовата градина Георги: Вярвам, че Йоан е извършителят

При разпит ден преди ареста на Матев свидетел потвърдил самоличността му и посочил мястото, където е скрит ножът, с който е извършено престъплението. Смята се, че мотивът за убийството е грабеж.

Психолозите от МВР не са забелязали Йоан Матев да изпитва угризения.
 

Обвиненият за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015-а Йоан Матев
БГНЕС, архив

Младен Маринов: Не забелязахме Йоан Матев да изпитва угризения

На 2 март Софийският апелативен съд остави в ареста Йоан Матев. Тогава в съдебната зала той заяви, че е невинен и поиска по-лека мярка за неотклонение.

Адвокатът на Матев Станислав Гюров заяви след съдебното заседание, че няма категорични доказателства, че Йоан е извършителят на убийството. Гюров попита дали е достатъчно доказателство, че заподозреният е бил близо до мястото на извършване на убийството, за това, че той е извършителят.

Проговори майката на Йоан Матев: Вярвам в сина си

Адвокатът попита още защо при първоначалния оглед на местопрестъплението органите на реда не са открили ножа, който бе намерен, захвърлен в шахта, малко преди Йоан да бъде задържан. Гюров зададе и въпроса дали е доказано, че с този нож е извършено убийството и дали по него се намират следи, за да се направи извод, че с него е боравено от обвиняемия.