Общо 82 г. затвор за подсъдимите по делото Чората
Общо 82 г. затвор за подсъдимите по делото Чората / снимка: Sofia Photo Agency
82 години затвор получиха общо петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Софийският военноокръжен съд осъди майор Мирослав Писов на 18 г. затвор, а капитан Иво Иванов, старши-лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 16 години.

След произнасянето на присъдите близките на петимата подсъдими силно освиркаха съдебния състав с възгласите „Турски съд” и „Невинни”. Осъдените полицаи трябва да заплатят и общо 145 хиляди лева кръвнина на близките на убития Ангел Димитров.

Техните защитници бяха категорични, че ще обжалват наложените присъди, след като се запознаят подробно с доказателствата по делото и мотивите на магистратите.

Съпругата на майор Мирослав Писов – Биляна, каза, че няма представа на какво се базират тежките присъди, защото делото е било манипулирано от самото му начало. Тя допълни, че има пълно доверие в действията на нейния съпруг.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Софийския военно-апелативен съд.

Когато за първи път гледа делото, Софийският военноокръжен съд постанови 19 години затвор за Мирослав Писов, а за всички останали - по 18 години. Всички обжалваха присъдите пред Военноапелативния съд, но втората инстанция прецени да върне делото за ново разглеждане. Сега делото завършва с осъдителни присъди за втори път.

Ангел Димитров-Чората почина на 10 ноември 2005 година в центъра на Благоевград при задържането му от полицаи в рамките на специализираната операция "Респект".