Община Сливен с резервен вариант по спорно решение
Община Сливен с резервен вариант по спорно решение / netinfo
Решението на Общински съвет в Сливен за местните данъци и такси е в съда, след като е било върнато от Областна администрация, обяви кметът на града Йордан Лечков.

"Областна администрация изпълнява политически поръчки, а заместник-областният управител Радостин Койчев обслужва интересите на група хора” - така кметът Лечков коментира спора в съда между Областна управа и Общинския съвет. Той обяви, че общината ще излезе с резервен вариант по спора. Планираната събираемост от местни данъци и такси за тази година е била около 4 милиона лева.

Междувременно стана ясно, че частична незаконосъобразност е причината областният управител Христина Чолакова да оспори решение 94 на Общински съвет - Сливен, за Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги и предоставяне права на територията на общината.

„Винаги съм предпочитала да върна решение за преразглеждане, вместо да го оспорвам в съда, но поисканият от мен анализ на предложените промени в таксите не пристигна в законоустановения срок и се наложи да преминем към оспорване в Административния съд", обясни Чолакова. Основният аргумент за оспорването е липсата на информация до общинските съветници какво налага промяната на таксите.

В закона няма срок, в който Административният съд трябва да се произнесе по оспорването. Ако на следващо свое заседание самият Общински съвет отстрани пороците в решението си, делото ще бъде прекратено, каза още областният управител.