Община Сапарева баня е съгласна със строителството на „Паничище”
Община Сапарева баня е съгласна със строителството на „Паничище” / netinfo

Община Сапарева баня изпрати писмo до български и европейски институции, в коeто изразява съгласието си със строителството на ски курорта „Паничище” в Рила. Позицията на местните власти се разпространява във връзка с протестите на български еколози и твърденията им, че новият ски център ще унищожи природата в Рила.

В писмото на общината, подписано от кмета Сашо Иванов и председателя на Общинския съвет Вечно Златанчев се казва, че проектът за строителство на „Паничище Езерата Кабул” по никакъв начин не предвижда вмешателство и разрушаване на природата. Общинарите са категорични, че ски курортът ще привлече повече туристи и ще осигури по-висок стандарт за Сапарева баня. Позицията е изпратена до всички български власти по регионално развитие, туризъм и околна среда, както и до президента, председателя на НС и премиера. Копие от писмото ще получат и шефът на Европейската комисия и председателят на евро парламентът.

В началото на февруари по време на протест в столицата еколози събраха над 35 хиляди подписа в инициативата "За Рила”. Гражданите настояха строителството на ски курорта да бъде прекратено, тъй като е в непосредствена близост до седемте рилски езера и би разрушил природата в Национален парк „Рила”.