Обявяват грипна епидемия в София-област
Обявяват грипна епидемия в София-област / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Ангел Кунчев за грипната епидемия – 18.01.2011
37197
Д-р Ангел Кунчев за грипната епидемия – 18.01.2011
  • Д-р Ангел Кунчев за грипната епидемия – 18.01.2011

Здравното министерство обяви в София-област грипна епидемия, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Заболеваемостта в региона е надхвърлила 300 души на 10 000. Очаква се грипна епидемия да бъде обявена и в общините Петрич и Благоевград.

Засегнати са хора от всички възрастови групи, като най-често боледуват деца и младежи. Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма.

В засегнатите региони ще се прекратят плановият прием в болниците, детските и женските консултации, профилактичните прегледи, ограничават се свижданията в лечебните заведения.

В училищата и детските градини се въвеждат строги мерки, за да не се допускат болни деца на занятия. Ако повече от 25% от учениците отсъстват, може да се обяви грипна ваканция до приключване на епидемията. Това става с решение на инспектората по образование и РИОКОЗ. До момента в девет училища в София-област отсъстващите ученици са повече от 25%.

Разпространението на грипа постепенно ще се увеличава в цялата страна, твърдят от ведомството. От здравното министерство припомнят, че за предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена, което включва често измиване на ръцете с вода и сапун; използване на кърпички за еднократна употреба на спиртна основа за дезинфекция; закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне; избягването на търкането на очи с мръсни ръце; често проветряване на въздуха в затворени помещения; редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения; измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

При вирусните инфекции антибиотиците нямат никакво отношение - това каза в предаването „Денят" на Дарик д-р Ангел Кунчев, началник отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването. Относно ваксинирането той каза: „При наченала грипна епидемия вече няма време да дадем възможност на организма да реагира и да изгради защитни антитела". В тази обстановка той препоръча правилно хранене: витаминозно, белтъчно, всякакъв тип витамини и мултивитамини и имунологични препарати. По думите му обаче „при среща с грипния вирус в повечето случаи възниква заболяване".

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.