/ пресцентър, Министерството на туризма
След отправените въпроси от лицензираните екскурзоводи от всички организации в открити писма до представители на държавата, в министерството на туризма беше проведена работна среща с техни представители. В разговорите се включиха служебният министър Стела Балтова, заместник-министърът Даниела Стоева и директори на ангажираните дирекции в министерството на туризма, съобщиха от министерството.

Балтова е запознала екскурзоводите със ситуацията и мерките, които се предприемат на държавно ниво и ги е уверила, че ще имат адекватна и своевременна информация за постигнатото в тяхна помощ. Тя е подчертала колко са важни и безценни опитните им кадри, които владеят по няколко чужди езика.

Туроператори поискаха „зелени коридори“ за автобусните превози

Представителите на екскурзоводите са изразили тревогата си от това, че техният бизнес е пред колапс, тъй като са принудително безработни, без доходи от 14 месеца. Те са предупредили, че над половината от кадрите вече са се преориентирали към други сфери на работа и скоро няма да има квалифицирани кадри, които да ползват езици като японски, немски, холандски, шведски. Въпреки опасенията си, екскурзоводите са благодарили на министър Балтова за предприетите действия. Министърът ги е уверила, че мерките в помощ на бизнеса няма да бъдат прекъсвани и се търсят допълнителни финансови механизми, с които екскурзоводите да бъдат безвъзмездно компенсирани, а ситуацията им да бъде облекчена. От министерството на туризма са обяснили, че проектите, които се изпълняват, са с променен фокус върху екскурзоводите, но затруднението да се намери законова рамка за подкрепа идва и от това, че при професии като екскурзовод или планински водач, хората се самоосигуряват и не могат да се възползват от предложените от държавата мерки.

Стела Балтова: България е сигурна дестинация

Представителите на организациите са повдигнали също въпроса за създаването на туристическа полиция, популяризирането на професията екскурзовод и са поискали съдействие за безплатен вход и улесняване на достъпа им в обекти, свързани с тяхната дейност.

Балтова ги е уверила, че някои от поставените въпроси могат да намерят решение още в периода на работата на служебния кабинет, а всички в екипа на Министерството на туризма са активно ангажирани с търсенето на решения.