НС запазва в тайна агентурното минало на разузнавачите?
НС запазва в тайна агентурното минало на разузнавачите? / netinfo

Народното събрание ще гласува окончателно закона за досиетата, като ще обсъди предложената вчера от вътрешната парламентарна комисия редакция, свързана с установяването на данни за принадлежност към бившата Държавна сигурност за разузнавачите.

След спора за това да бъдат ли огласявани или не имената на посланици и шефове в спецслужбите, ако това би застрашило националната сигурност и след консултации при премиера Сергей Станишев, се стигна до разписване на изключение в проектозакона. Според предложението няма да се оповестява агентурното минало на лицата, които са заемали или заемат длъжност началник на отдел, сектор или секция във военното и цивилното разузнаване след 16 юли 1991 г. – в службите „Военна информация” към министъра на отбраната и в Националната разузнавателна служба.

От мнозинството обясниха, че текстът засяга разузнавачите, които са на активна работа в чужбина.

Вътрешната комисия предлага още документите, които са свързани с националната сигурност и няма да се огласяват, да бъдат прехвърлени в отделен архивен фонд, който ще бъде под прякото разпореждане на председателя на бъдещата комисия по досиетата.