Камен Костадинов
Камен Костадинов / БГНЕС
Депутатите от 44-ото НС се събират на заседание в 9.00 часа на 26 април. Предстои те да гласуват програмата си за тази седмица. Според проекта за програмата, публикуван на страницата на парламента, в нея са включени три точки.

Първата посочена точка е прекратяването на правомощията на народния представител от ДПС Камен Костадинов. Избраникът огласи решението си да напусне парламента на 21 април. Новото НС се "сдоби" с независим депутат още в първия ден от съществуването си – 19 април.

Първи независим депутат в новия парламент

Причината е, че ДПС не включи в парламентарната си група народния представител Ангел Исаев. Той бе под номер 9 в бургаската листа на партията, чийто номер в бюлетината на изборите бе 9.  Така благодарение на преференции и на феномена 9/9 Исаев измести втория в Бургаската листа Дурхан Мустафа. Исаев не се съобразил с партийното решение за недопускане на явлението 9/9 при попълването на депутатските банки, въпреки че много кандидати за народни избраници от ДПС, поставени под номер 9 в листите, сами се отказали от надпреварата.


Три дни след старта на новия парламент: Първи депутат с оставка

Костадинов, който бе водач на листата в Бургаско, реши да напусне парламента като акт на личен пример и несъгласие с допускането на феномена. Той остава в ръководството на ДПС. На негово място в парламента ще влезе вторият в Бургаската листа, когото Исаев измести. Междувременно от ДПС имат предложения за законови промени по повод феномена, който размества партийни листи.

ДПС готви законодателна инициатива против явлението „15/15”

Депутатите трябва да приемат тази седмица и правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Проектът за него бе внесен вчера от временната комисия за изработването му с председател Данаил Кирилов от ГЕРБ. На провелото се вчера заседание на комисията стана ясно, че блиц контрол вече няма да има. Тази форма на парламентарен контрол бе въведена в 42-рото Народно събрание и първи на такъв подлежеше кабинетът на Пламен Орешарски. Блицконтролът се провеждаше в първата сряда на всеки месец и на въпроси отговаряха премиерът и неговите заместници. В 43-ото НС блиц контролът остана. В новия парламент обаче няма да го има. Петъчният парламентарен контрол се запазва.

Димитър Главчев: Депутатските заплати биха се увеличили

Идеята на БСП за замразяване на депутатските заплати бе отхвърлена от временната комисия за правилника на НС. Депутатите от нея обаче приеха, че главният прокурор ще бъде изслушван в правната комисия веднъж на три месеца. Идеята за такова периодично изслушване идва от самия обвинител номер едно Сотир Цацаров. При тези изслушвания няма да бъдат коментирани текущи дела.

Последната точка от проекта за програма на НС тази седмица е парламентарният контрол. Преди дни стана ясно, че народните представители имат множество въпроси към кабинета "Герджиков".

Герджиков обясни за кадровите промени, надява се да се оценят позитивно

Миналата седмица служебният премиер вече даде обяснения пред депутатите за кадрови решения.