Три дни след старта на новия парламент: Първи депутат с оставка

Камен Костадинов от ДПС напуска Народното събрание

/ БГНЕС
Камен Костадинов от ДПС напуска Народното събрание
Камен Костадинов от ДПС напуска Народното събрание
93366
Камен Костадинов от ДПС напуска Народното събрание
  • Камен Костадинов от ДПС напуска Народното събрание
Народният представител Камен Костадинов се отказва от депутатското си място заради феномена "15/15".
 
Първи независим депутат в новия парламент

Още в сряда ДПС изгони от редиците си Ангел Исаев, който беше избран за депутат заради съвпадението на номера си в листата и номера на партията в бюлетината. Тъй като Исаев оказа да напусне парламента, Камен Костадинов подава оставка.

"Това мое решение е продиктувано от следните съображения - във Велико Търново и в Бургас, и в двете листи бяха реализирани преференции на случаен принцип или феноменът 15-15", обясни Костадинов пред журналисти в парламента.
 
Той посочи, че не приема това като воля на избирателите, а като случайност и грешка, която се появява. "Водачът на листата има освен привилегията да бъде водач, и отговорността за поведението на хората в съответните листи. Считам, че отговорността и примерът са нещо, което се дават лично", заяви Костадинов. "С този акт искам да дам модел на поведение, да покажа, че политика не се прави само в парламента и че сме част от съответните партии и представляваме колективна роля", отбеляза той.
 

БГНЕС

 
Камен Костадинов уточни, че остава в политиката и в ръководството на ДПС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че ДПС има решение да не се реализира мандат на база случайни преференции от рода на 15/15 или в случая 9/ 9. По думите му Ангел Исаев е декларирал, че няма да реализира мандат на базата на този феномен. "За съжаление той реши да реализира мандат не по правилата, коментира Карадайъ" и допълни, че в този случай ще имат и законодателна инициатива за решаването на този въпрос.
 
Той потвърди още, че уважава и високо оценява решението на Камен Костадинов.
БГНЕС