НС прие Пражката декларация „Европейската съвест и комунизмът”
НС прие Пражката декларация „Европейската съвест и комунизмът” / netinfo

Народното събрание прие Пражката декларация "Европейската съвест и комунизмът", внесена от дясната опозиция в парламента. Левицата не подкрепиха документа с аргумента, че нито един парламент в Европа или друга институция не е направила това, пък и Народното събрание вече има решение, с което осъжда комунистическия режим. Депутатите приеха и доклада на ВСС за дейността му през миналата година.

Междувременно парламентът одобри на първо четене новия закон за енергийната ефективност. В него е залегнала възможността търговците на енергия да предоставят на отделните домакинства енергоспестяващи услуги. Такива са например смяната на осветителни тела с по-ефективни, подмяна на радиаторите с нови, смяна на старите котли или подмяна на горивната база - например преминаване от въглища на газ.

В парламента да има комисия по политиката към бъдещите поколения и стратегии за развитие, предлагат с проекторешение депутатите от ОДС. В мотивите на вносителите е записано, че такива комисии съществуват в много държави. В Канада има комисия по устойчиво развитие, в Съединените щати такава комисия съществува от 1999 година към държавния глава, се посочва в документа.