Няма желаещи за изпитващи кандидат-шофьорите
Няма желаещи за изпитващи кандидат-шофьорите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма желаещи за изпитвачи на кандидат-шофьори
73583
Няма желаещи за изпитвачи на кандидат-шофьори
  • Няма желаещи за изпитвачи на кандидат-шофьори

Новите правила за провеждане на шофьорските изпити са довели до недостиг на изпитващи в страната, каза изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Димитър Ганев. От 1 юни резултатите от практическия изпит се въвеждат от изпитващия в реално време на таблет и така не могат да се манипулират по-късно. Променен е и начинът, по който школите записват за изпит своите курсисти. Това вече става електронно с цел избягване на предварително договоряне между тях и служителите на ДАИ.

Сред промените при практическия шофьорски изпит от 1 юни са още втора камера, която снима пътя и GPS-система, която показва изминатия маршрут. Самите записи са достъпни както са ДАИ, така и за всички учебни школи. Всички тези промени целят намаляване на корупционните схеми при шофьорските книжки. Все още обаче няма статистика дали са станали по-малко, коментира Димитър Ганев. Има обаче недостиг на изпитвачи.

„Много интересен е фактът, че на нас вече не ни достигат изпитвачи. Нямаме желаещи за тази работа. Имаме криза за изпитвачи вече в няколко региона - Пазарджик, Търговище, Варна, Добрич. Няма желаещи да работят вече като изпитвачи", заяви Ганев.

По думите му една от най-важните промени е електронното записване на курсистите, като по този начин отпадат договарянията между школите и изпитващите:

„Хората не трябва да ходят вече в "Автомобилна администрация", за да записват кандидатите, които са обучени за изпит, да договарят дати с инспекторите и т.н. Всичко това става по електронен път, таксите се заплащат по електронен път и се прекрати достъпът на инструктори в "Автомобилна администрация"", обясни Димитър Ганев.

Той допълни, че въвеждането на новите правила е било посрещнато с известна съпротива. Включително чупене на таблети и камери през първата седмица.