Няма опасност от преливане на язовири, стопанисвани от Напоителни системи
Няма опасност от преливане на язовири, стопанисвани от Напоителни системи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма опасност от преливане на язовири, стопанисвани от Напоителни системи
53417
Няма опасност от преливане на язовири, стопанисвани от Напоителни системи
  • Няма опасност от преливане на язовири, стопанисвани от Напоителни системи

Няма опасност от преливане на язовирите, които се стопанисват от „Напоителни системи", каза за Дарик изпълнителният директор на държавното дружество Стайко Ганчев. Той обясни, че към момента язовирите са пълни на 50-60 на сто от целия капацитет. Според Ганчев обилните валежи дори са полезни за страната, защото след пролетното изпускане на водоемите, има опасност от засушаване.

Във връзка с последния трагичен инцидент край Асеновград, при който в язовир, стопанисван от „Напоителни системи", загинаха две деца, Ганчев обясни, че водоемът е ограден с бодлива тел и предупредителни табели. За останалите около 160 язовира обаче държавното дружество няма възможност да осигури огради.

Денонощно се следи нивото на водата на всички язовири, които се стопанисват от „Напоителни системи", обясни шефът на дружеството Стайко Ганчев. Средно за страната язовирите са пълни на 58-60 процента. Той обясни, че няма опасност от преливане. „Вече ако някъде паднат 100 литра на кв. м, това е извънредна ситуация, но на този етап няма", каза Ганчев.

По повод инцидента с двете деца, които се удавиха в язовир на "Напоителни системи" край Асеновград преди месец, Стайко Ганчев съобщи, че водоемът вече е обезопасен.

„Язовирите нямат огради, има табели за забрана. Иначе сме обезопасили допълнително този язовир в Асеновград, където стана нещастието. Там сме сложили бодлива тел и огромни надписи „Забранено къпането", „Влизането забранено", каза той.

Над цялата страна днес се очакват обилни валежи от дъжд, а в 14 области у нас е обявен код „жълто".