Няма опасност от нулева година
Няма опасност от нулева година / netinfo
Стачката на учителите продължава четвърта седмица, но вероятността за обявяване на нулева година е почти нулева, това каза в предаването на Дарик „Кой говори” Ваня Кастрева – началник на Столичния инспекторат по образование.

Системата има достатъчно резерви, които може да използва, включвайки преструктуриране на учебно съдържание, ограничаване на извънкласните дейности, съществуващи в плановете на училищата (зелени училища, празници и др.). Според Кастрева също биха могли да се съкратят часовете за преговор и за входно ниво.

„Смятам, че все още има шанс за българското училище да завърши успешно учебната година”, каза още началникът на Столичния инспекторат по образование. Според нея на този етап няма да се стигне до съкращаване на ваканциите, защото не всички училища стачкуват и едно такова решение би нарушило правата на тези, които не стачкуват.

Ако правителството не изпълни исканията на учителите, ще последват масови оставки, както стана в Бургас, обяви в „Кой говори” Валентин Томов – преподавател по математика от 101 СОУ „Бачо Киро” в София. Той добави, че учителската стачка няма за цел да сваля правителството. Томов каза това по повод упреците, че една от целите на продължаващите учителски протести е промяна на правителството.

„Учителите излязоха на улиците, за да покажат, че България загива без писменост. Без четмо и писмо няма държавност, няма нация, има племе в Африка, там в джунглата. И най-вече журналистите излизат с тезата, че учителите стачкуват за заплати – това е един от многото проблеми на българското образование”, допълни Томов.