Новорегистрираните мъже, заразени с ХИВ, са над шест пъти повече в сравнение с новрегистрираните жени през миналата година. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. През 2021 г. 93 на сто от новорегистрираните с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път, а 6 на сто - при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната от инфекцията е възрастовата група 30 - 39 г., следвана от възрастовата група 20 - 29 г.

През 2021 г. изследвани и узнали своя ХИВ-статус са били над 250 000 души. От началото на тази година до 4 февруари са открити нови 19 ХИВ-серопозитивни лица. От 1986 г. до 2021 г. в България са били регистрирани 3721 лица с ХИВ инфекция. Към 31 декември 2021 г. 1950 пациенти с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1921 от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Почина откривателят на ХИВ вируса проф. Люк Монтание


По повод 14 февруари - Денят на влюбените, започва вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания. Заради пандемията от COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки и тази година инициативите, които са част от кампанията, ще се проведат предимно онлайн. Доброволците на Българския младежки Червен кръст ще отбележат Деня под мотото "#обичай безопасно". Подробна информация за инициативите е публикувана на сайта на БЧК.

Ежегодно Националната АНТИСПИН кампания се провежда в четири етапа. Първият етап започва на 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН, вторият етап е по повод 14-ти февруари, а през третата неделя на май ( Денят на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) започва третият етап. Четвъртият, финален етап, е лятната АНТИСПИН кампания.