Професор Люк Монтание, откривател на вируса ХИВ, e починал на 89 години във вторник вечерта, съобщиха в. "Либерасион" и в. "Паризиен".

Хората по света коментираха в социалните мрежи тъжната вест от сутринта, но нямаше официално потвърждение. Вечерта информацията беше потвърдена от болницата, в която е бил настанен.

Професор Монтание печели през 2008 г. Нобеловата награда за физиология или медицина за откритието си заедно с проф. Франсоаз Баре-Синуси.

Той работи в института "Пастьор" и френския Национален център за научни изследвания, преди да се пенсионира.

Този век стана защитник на спорни теории, които малко намаляват авторитета му в научната общност, отбелязва "Либерасион".

Биологът например твърдеше, че ДНК излъчва електромагнитни вълни или пък, че аутизмът може да бъде лекуван с антибиотици.

През 2017 г. той се обяви срещу ваксинацията, като каза без доказателства, че с някои ваксини съществува риск лека полека да бъде отровено цялото население.

Проф. Монтание изложи и много спорна теория за новия коронавирус, като твърдеше, че той е резултат от човешка намеса. Настояваше също, че SARS-CoV-2 съдържа секвенции от вируса на СПИН. Тази негова позиция бе критикувана много от специалистите.

Проф. Монтание се изказа в защита на българските медицински сестри, задържани и осъдени в Либия при управлението на Муамар Кадафи.

Докато течеше процесът в Бенгази, той свидетелства пред съда, че заразяването в педиатричната болница в източния либийски град на деца с вируса на СПИН е започнало много преди идването на българските медици и е продължило и след тяхното задържане.
БТА