Новите вертолети Кугар ще покаже армията на Гергьовден
Новите вертолети Кугар ще покаже армията на Гергьовден / netinfo

Демонстрация на уменията на специалните сили и новите вертолети "Кугар" ще покаже армията на тазгодишния Гергьовденски парад на 6 май, съобщи Генералният щаб на Българската армия.

Тази година парадът по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, ще бъде пеши, ще го командва контраадмирал Минко Кавалджиев, командващ ВМС. За първи път на парад ще покажат умения командоси от 68-а бригада "Специални сили", 30 души ще направят демонстрации по бойно майсторство на площад "Княз Александър Батенберг".

Парадът ще бъде открит от три вертолета - един Ми-17 с националното знаме, ескортиран от два "Кугар" от новите попълнения в българските ВВС. Новите машини не са прелитали на парад досега.

След вертолетите ще премине знаменният взвод на Националната гвардейска част, следван от девет блока. Първият ще бъде от участници в мисии по охрана на Центъра за репатриране в лагера "Ашраф"в Ирак.

В началото на парада строят ще бъде приет от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Георги Първанов, който ще произнесе слово. Преди това пред Паметника на незнайния воин ще бъде отслужен водосвет на бойните знамена и ще бъдат положени венци и цветя.

Утре ще има видеовръзка с българските военни контингенти зад граница. Ще бъдат изнесени концерти от Гвардейския представителен духов оркестър и духовия оркестър на поделението в Горна баня - пред Народния театър "Иван Вазов" и пред НДК.

Вечерта в НДК ще се състои празничен концерт, а по-късно ще има илюминации.