До края на 2023 г. ще могат да се издават по нов модел лични карти, разрешение за пребиваване и карта за пребиваване. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър на пресконференция във връзка с oбществената поръчка с предмет „Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019“, спечелена от германски консорциум, с който беше сключен договор през декември 2022 година.

лични карти брифинг
БГНЕС


Новите лични документи ще бъдат създавани по изцяло нова концепция, която по думите на заместник-министъра, променя начина, по който ще бъдат издавани личните документи - визия, дизайн, високо ниво на защита и ще отговарят на съвременните условия на стандарти за качество. Новите лични документи ще улеснят преминаването през границите на българските граждани.

На гърба им ще има снимка на притежателя, което е и част от новите защити на документа. Новите лични карти ще имат и чипове от най-ново поколение, добавиха изпълнителите на поръчката. На тях ще се съхранява електронната идентичност.

Чиповете в новите лични карти ще имат четири нива на защита с отделни „ключове“ за заключване, по този начин те няма да могат да бъдат отключвани от свободно преминаващи граждани и да бъде открадната самоличността на някого, обясни Светлана Ценева, директор на дирекция „Български документи за самоличност”. Тя добави, че биометричните данни и електронната идентификация в личните карти ще се заключват с отделни ключове. Всеки гражданин ще има право да избира дали в личния му документ да има електронна идентификация.

лични карти
БГНЕС

Няма да има кампания за масово подменяне на личните карти, няма да има и срок за подмяната им, според европейски регламент, гражданите на ЕС могат да използват старите си лични документи до 2031 г., стана известно по време на пресконференцията.

От сградата на Центъра за персонализация на личните документи, който ще бъде изграден, до съответните места за тяхното получаване в структурите на МВР, готовите документи ще бъдат превозвани със специализиран транспорт, като ще има софтуер, който да следи движението му в реално време, обясниха представителите на германския консорциум.

Оттам добавиха, че личните документи ще бъдат от ново поколение и ще са едни от най-сигурните както в Европа, така и в целия свят.

МВР, БТА