/ iStock/Getty Images
Болница „Лозенец" вече е с друго ръководство. Новият директор е доц. Радосвет Горнев, който оглавяваше Клиниката по хирургия в последните 13 години. Цялото ръководство на бившата правителствена болница беше сменено, след като здравният министър излезе с обвинения за криминални трансплантации и източване на Здравната каса.

В деня на обвиненията към болница "Лозенец" с поста си се раздели проф. Любомир Спасов – неин директор през последните 23 години. Ден по-късно на стола му седна доц. Радосвет Горнев, който завежда Клиниката по хирургия от 2008 г.

След скандала с незаконни трансплантации и източване на НЗОК: Болница „Лозенец“ с ново ръководство

„Ще направя всичко възможно да изчистя името на болницата и авторитета на тези лекари”, каза доц. Радосвет Горнев пред NOVA. Той не пожела да коментира обвиненията на здравния министър Стойчо Кацаров.

„Не трябва да се асоциират някакви дела, каквито и да са те, с името на цялата болница и с името на хората, които работят в нея”, обясни Горнев.

Криминалните трансплантации, за които новият здравен министър говори, са от началото на 2019 г. Начело на ведомството до юли 2020 г. е Кирил Ананиев.

„Като министър на здравеопазването до мен не са идвали такива сигнали за трансплантации”, заяви той.

От Националната пациентска организация изразиха притеснение, че скандалът с болница „Лозенец” ще разклати доверието в донорството у нас.

„В момента в медиите наблюдаваме една негативна кампания, без да знаем реално какво се е случило и дали има престъпление”, каза Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация.

Колкото до случая с висшия служител на Министерския съвет, който получил черен дроб като прередил други пациенти, още вчера беше обяснено, че това се наложило заради развитието на онкологичното му заболяване. Длъжността му не била взета предвид, твърди бившето ръководство на лечебното заведение. Под въпрос остава и дали наистина е предредил чакащите преди него в списъка за трансплантация. Ако е така, това е престъпление.

„Не вярвам тези документи толкова бързо да бъдат преправени без знанието и карт бланша на всички контролни органи и служители на Министерството на здравеопазването. Всички тези хора действат в условията на организирана престъпна група”, каза Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

От пациентското съсловие настояха отговорните органи да се самосезират и да проверят обвиненията по адрес на болница „Лозенец” в най-кратък срок.
NOVA