Нови радари ще дебнат по пътищата
Нови радари ще дебнат по пътищата / netinfo

До края на годината трябва да бъде реализирана обществена поръчка за нови радари, които освен че ще засичат нарушителите на движението по пътищата, ще ги и заснемат. Радарите ще бъдат около 50 на брой. Това каза началникът на "КАТ-Пътна полиция" към МВР Алекси Стратиев по време на дискусия за промените в Закона за движение по пътищата. В нея участваха и министърът на вътрешните работи Румен Петков, представители на Министерството на транспорта, депутати и интелектуалци.

„Радарите ще се слагат в колите на КАТ. Чрез тях ще се избегне субективизма при спиране на нарушителите”, каза още Алекси Стратиев. Много нарушения са установени в пунктовете за годишни технически прегледи на автомобилите, както и сред инструкторите по курмуване. 120 от тях вече са с отнет лиценз. Това каза началникът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Володя Киров.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков отчете, че за периода 1978 - 1982 година по пътищата в страната са загинали 5 949 души, станали са 26 665 катастрофи, а ранените при тях са 28 217. През последната година броят на загиналите и ранени от катастрофи по пътищата значително е намалял.

Статистиката, която изнесе заместник-министърът на вътрешните работи Камен Пенков, показва, че причина за катастрофите най-често е превишената скорост, неспазването на пътните знаци, употребата на алкохол, карането без книжка и предпазен колан, както и говоренето по мобилни телефони по време на шофиране.