Ново огнище е възникнало на територията на Национален парк "Пирин", съобщиха от пресцентъра на община Банско. В четвъртък вечерта около 19.30 часа хижарят на хижа "Вихрен" е подал сигнал за пожар по западния склон на връх Тодорка. Незабавно са мобилизирани служители на Дирекция "Национален парк Пирин".

В акцията по потушаване на огъня участват и хижарите и персоналът на хижите "Вихрен" и "Бъндерица", на място е и заместник-кметът на община Банско Стойчо Баненски, посочват от общинския пресцентър.

Пожарът в Пирин тръгнал от поразен от гръм бор

Това е втори пожар на територията на парка в рамките на два дни. В сряда сутринта е подаден сигнал за пожар на връх Църна могила в Пирин, а в гасенето са се включили служители на Дирекция "Национален парк Пирин", пожарникари, както и местната мото дружина, които с моторите си са извозвали вода по труднодостъпния район. До следобедните часове в четвъртък ден пожарът e овладян, а на място дежурят рейнджъри от парка.

Овладяха пожарите край Банско

След сигнала за пожар по склона на връх Тодорка паркови служители са се насочили натам, за да участват в гасенето на новата огнена стихия. От пресцентъра на община Банско съобщават, че се гаси чрез копаене. Предполага се, че необичайният пожар е започнал късно вечерта на 18 август, когато над Пирин се е разразила гръмотевична буря.

БТА