/ iStock/Getty Images
Овладени са двата пожара, които възникнаха край Банско в късните следобедни часове в сряда

Те са се разразили почти едновременно в землищата на селата Осеново и Гостун.

Веднага е организирана акция, в която се включват екипи на горските стопанства - ДГС - Места, ДГС - Елешница, ДГС - Добринище, Национален парк „Пирин”,
Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Банско.

На терен са били зам.-кметът Стойчо Баненски и директорът на Национален парк „Пирин” Росен Баненски, Милена Петрова – зам.-директор на ДГС - Места, служители на кметствата и кметските наместници на селата Гостун и Осеново - Илия Белев и Георги Чипилев.

Мъж изгоря при пожар в Банско, след като заспал с цигара в уста

Благодарение на адекватните действия и използването на високопроходима специализирана техника за гасене на труднодостъпни горски пожари, огнищата са ограничени часове след възникването им, а обхванатите площи са поставени под непрекъснато наблюдение.

Пожарът в с. Гостун е обхванал 15 декара на 2,5 километра от селото в посока м. Матан дере, а пожарът в с. Осеново е обхванал 3 декара на 1,5 километра от селото.

За недопускане възникването на пожари, Община Банско и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ призовават жителите и гостите на гр. Банско да проявят гражданска съвест, да бъдат отговорни към действията и спазват необходимите мерки за безопасност.
 
Информационна агенция Фокус