Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / DarikNews.bg
Нито една партия не може да се бърка на президента за указа за главен прокурор, категорична е соцлидерката
Лидерът на БСП Корнелия Нинова не се съгласи и с думите на премиера Борисов, че ГЕРБ е спечелила "безапелационно".

Борисов: След промените в ГЕРБ - безапелационна победа, управлението е стабилно

"Колко да е безапелационна тази победа, когато от 21 области, печелиш 9? В някои от областите, където са ти били бастиони, си трета политическа сила. Отиваш в София на балотаж, което не се е случвало от 14 години", аргументира се тя лидерката на БСП на пресконференция, на която обобщи резултатите от вота, след като в изборната нощ не се яви пред медиите. БСП се завръща в местната власт - повтори извода на червените от нощта на изборите и соцлидерката. Удвояване на кметовете и увеличаване на броя на съветниците е задачата пред социалистите, а победата на вота била само средство за постигане на друга цел.

"БСП печели на първи тур 34 общини. В 56 общини и 16 района в Пловдив, София и Варна отива на 72 балотажа. В 12 областни градове отиваме на балотажи. БСП увеличава гласовете за подкрепа на своите канидати за кметове с около 100 000 гласа. Увеличаваме подкрепата си за общински съветници с 45-50 000 гласа спрямо 2015 г. Имаме кмет избран с 82% в Садово. А до мен седи и Владимир Москов – най-дълго управляващия кмет и ще има и следващ мандат", отчете Нинова.

Според лидерката с тези избори се запазва тенденцията за увеличаването на подкрепата за БСП, както е било на последните президентски избори и тези за европарламент.

Нинова посочи и че за балотажите от БСП са готови на разговори с всички политически сили на места, освен с ГЕРБ. Тя отказа да коментира дали Мая Манолова се е дистанцирала от БСП и това е повлияло на резултата й на първия тур. "Не виждам дистанциране, каза Нинова. "Чакайте малко, ще видим в неделя, тогава може по друг начин да си говорим", каза още тя по адрес на бившата си съпартийка. "Няма да коментирам технологията на кампанията, посланията и т.н. Някакви стари опорни точки си четат разни хора по студиата. Цялата ни кампания беше положителна, нямаше нищо негативно", категорична беше соцлидерката.

На въпрос дали президентът трябва да подпише указа за назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев, Нинова настоя, че не дава съвети на президента от самото начало на мандата му, но и подчерта, че никой не може да си позволи да го прави.

Протестиращ издигна свастика на митинга пред Президенството, арестуваха го

"На нито една партия не й е работа да се бърка там и да му дава съвети, акъли и препоръки. Няма да се ангажирам с никакъв съвет или препоръка към Радев", категорична бе тя.

В същото време няколко формации от "Демократична България" вече организираха протестни акции под прозорците на държавния глава с искане той да не подписва указа за назначаването на избрания за главен прокурор Иван Гешев.

Нинова добави още, че правосъдната реформа на бившия правосъден министър Христо Иванов във второто правителство на Бойко Борисов, днес сред лидерите на "Демократична България", е била грешка. Нинова припомни, че социалистите са реагирали още тогава и за разделянето на квотите във ВСС, и за другите промени.

"Ако законът даваше възможност на опозицията да прави предложение за главен прокурор, БСП щеше да има кандидатура", посочи тя. Но и даде да се разбере, че предложените от БСП магистрати във ВСС са уважавани авторитети, които няма да си позволи да поучава.