протест Гешев свастика
протест Гешев свастика / Dariknews.bg
Демонстрантите искат Румен Радев да откаже указ за Иван Гешев

Протестиращите от Орлов мост тази вечер се преместиха под прозорците на президента Румен Радев, за да го призоват да не подпише указа за избора на новия главен прокурор Иван Гешев.

Един от протестиращите симпатизанти на "Демократична България" и "Боец" издигна пред "Дондуков" 2 плакат с изображение на свастика наред с изписаната дата на вчерашното гласуване във ВСС. Мъжът е бил арестуван, научи DarikNews.bg.

Само преди дни ЦИК даде разрешение да бъде свален имунитетът и да бъде разследван един от кандидат-общинарите на ДБ - Тома Белев, заради негово антисемитско изказване.

На протеста тази вечер сред желаещите анулирането на избора на ВСС отново се подреди кандидат-кметът на ДБ Борислав Игнатов, но дойде и лидерът на една от издигналите го партии - Христо Иванов.

Според протестиращите трябва да има процедура за избор на нов главен прокурор по нови правила. „Очакваме да има вето на президента, за да се върне процедурата в начална позиция”, заяви един от участниците.
 

президентство
БГНЕС


Междувременно решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избора на Иван Гешев за главен прокурор вече е изпратено в Президентството. От държавния глава се очаква или да подпише указа за назначаването му за обвинител номер 1 на България, или да върне решението отново във ВСС. Процедурата при това положение отново ще бъде повторена със същия кандидат и тогава вече държавният глава няма възможност да не подпише указа.

Протестиращите срещу Иван Гешев се преместиха пред президентството

Президентът Румен Радев ще се запознае подробно с решението на ВСС, след като се върне от Япония по-късно тази вечер, съобщиха от екипа му. Държавният глава няма срок, в който да се произнесе за указа.

Гешев: Не се съмнявам, че президентът ще избере сам, а не под натиск
 

президентство
БГНЕС