Ако искат "костинбродска промяна", нека да подкрепят Мая Манолова, обърна се към десните лидерът на ГЕРБ
"Промяната започна от ГЕРБ. За мен е важен един резултат - безапелационната победа над БСП, навсякъде, в София - двойно. Дали ще се опитат като хамелеони да водят пазарлъци с други партии, това не ме интересува", беше първият коментар на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в партийната централа на прага на първия тур и преди балотажа.

"БСП в София губи два пъти от ГЕРБ", възкликна Борисов. И се зачуди на положението на социалистите - "какъв кмет ще имат без общински съветници - кмет с едната половина съветници от левицата, другата половина - от десницата".

Балотаж в София: Фандъкова пред Манолова с преднина от 9%

"След промените, които направихме в ГЕРБ, резултатите са повече от добри. Това е важното от днешния ден за мене - стабилността на управлението", коментира още премиерът с намек за чистката, която предприе след отстраняването на дясната си ръка Цветан Цветанов.

"Да, липсва ми, но винаги съм казвал - и без мене и без него, ще съмне", призна още лидерът на ГЕРБ по негов адрес, попитан дали се е отразила липсата му на партията. И в същото време заяви, че структурите са работили добре през тази кампания. В отговор на въпроса дали ще продължи очистването от кадрите на Цветанов, Борисов каза: "Тук няма Цветанови... каквото имаше, то си замина. И на него съм пожелал успех", каза още Бойко Борисов. "Имам си цяла Изпълнителна комисия вече - всичките умни, знаещи хора", обобщи премиерът.

Борисов поздрави всички партии за добрите кампании, нарече добър резултата на коалиционните партньори и също като БСП отчете, че това е била най-евтината кампания за ГЕРБ.

Борисов не смята, че десните избиратели, застанали зад Борислав Игнатов и Борис Бонев, могат да се закарат под строй на втория тур и да гласуват, за когото им кажат. Но все пак ги призова за подкрепа за кандидата на ГЕРБ.

"Ако те считат, че тези кукувици са костинбродска промяна, да я подкрепят и да им е честито. Аз съм демократ по душа", обърна се той към тъй наречените десни партии зад другите двама кандидати по адрес на Мая Манолова. "Бих им благодарил за подкрепата", добави той.  "Гражданите й казаха, че е 10% след ГЕРБ", беше отговорът му на въпроса какво означава резултатът за бившия омбудсман.

Борисов разби и мантрата, която се повтаряла в дните преди изборите. "Битката с ДПС в смесените региони - от Кърджали до Делиормана, е фундаментална", развенча твърденията премиерът.