/ БГНЕС

Конституционна реформа на думи, а по същество - абсолютна юридическа неграмотност, която ще вкара и съдебната система, и структурите на държавните институции в още по-голям хаос, нито един глас от „БСП за България“, заяви Корнелия Нинова при дебата по промените в основния закон, които парламентът обсъжда на първо четене.

Това, което предлагате, няма елемент на обществен договор, защото нито една професионална, гражданска структура не го подкрепя. Защо се гаврите с Конституцията, попита от парламентарната трибуна лидерът на парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Това, което предлагате, е политическа нищета, изтъкна тя.

Днес, по думите ѝ, се случва абсолютен прецедент, откакто съществува Народното събрание (НС) в България, защото са се чули близо 50 отрицателни становища по този законопроект и нито едно положително от професионалните гилдии. Не го подкрепя и нито една гражданска структура, добави Нинова.

Депутатите разглеждат промените в Конституцията на първо четене

Докладът на комисията по конституционни въпроси е „предварителна осъдителна присъда, преди да е влязъл обвиняемият, той ви отряза главите“, коментира още лидерът на БСП. Изненадана съм, продължи Нинова, че председателят на комисията Радомир Чолаков в доклада се позовава на една концепция „резон дета“, която е т.нар реалистка школа в международното право и означава защита и отстояване на националния интерес. Да се позовавате на защита на националния интерес е подигравка с тежестта на българското НС – не защита, а посегателство на националния интерес, е текстът, който позволява двойно гражданство за висши държавни постове, изтъкна политикът. Никога няма да подкрепим висши държавни постове да се заемат от хора с двойно гражданство, категорична е Нинова. 

Никой не споменава, че сменяте националния празник, текстът е в проекта, един от вносителите поне да излезе и да каже, че между двете четения ще бъде оттеглено, такива подсказки се чуха от Борисов, къде е, да дойде и да каже, продължи тя. Това също е посегателство върху националния суверенитет, обясни председателят на групата на левицата.

За служебното правителство – тръгнахте с голямата кошница да ограничите такъв кабинет, водени от обективни причини, но приключвате с празни ръце, защото предлагате само служебният премиер да бъде избиран между ръководителите на Българската народна банка (БНБ), Конституционния съд и Сметна палата, посочи Нинова. И разясни, че работата на един служебен кабинет зависи само от неговите правомощия, а там няма предложения. Истинското решение е да бъде записано, че правомощията на служебния кабинет се определят със специален закон за служебния кабинет, предложи лидерът на БСП.

По думите ѝ авторите на законопроекта тръгват с фалстарт и по отношение на съдебната реформа, защото предлагат неща, които са от компетенцията на Велико Народно събрание (ВНС). С какви претенции тръгвате, че правите промени в Конституцията, след като тръгвате с нарушаване на основния закон на страната – приемате поправки, които са тема на ВНС, някои от тях вероятно ще бъдат оспорени пред Конституционния съд, обърна се към авторите на проекта Нинова. 

Кое предложение решава темата „справедливост“ в българското правосъдие, тези предложения са поредният опит да се овладее съдебната система, заключи тя. 

Съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов обясни, че това е рамка, върху която трябва да се дискутира. Добре е ,че има различни мнения на отделните гилдии, смята той. Когато обсъждаме прокуратурата, да имаме предвид, че една администрация, създадена веднъж, се занимава да доказва ползата от нейното съществуване, посочи Атанасов.

С настоящите изменения се опитваме да гарантираме, че българската държава ще работи за националния интерес, като осигурим независимостта на съда, в същото време да има отчетност на българската прокуратура, добави Никола Минчев от ПП-ДБ.

Нелли Желева, БТА