В 89 общини на страната БСП е първа или втора сила, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг от централата на партията като коментар след първи тур на местния вот в страната. 

"В 30% от България БСП е първа или втора сила, което потвърждава думите ни, че БСП се връща в местната власт. Поздравявам всички, които гласуваха на първи тур, призовавам хората да го направят и на балотажа", допълни Нинова. 

На въпрос за думи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Ваня Григорова е по-добрият кандидат за кмет на столицата от Васил Терзиев, председателят на БСП коментира, че това е абсолютно неприемливо. "Очаквам нашият кандидат да се разграничи от тази позиция на Борисов", заяви тя и допълни: "Смисълът на битката в София, след 18 години управление на ГЕРБ, е това управление да бъде свалено и не мога да си представя, че кандидатът ни ще бъде избран с гласовете на ГЕРБ, срещу чийто модел се борим всички – и партията, и издигнатите кандидати". 

Тя заяви, че водят разговори с други политически формации за подкрепа на Ваня Григорова, но не са водили разговори с ГЕРБ и с Бойко Борисов. Това, което той заявява днес, една такава подкрепа, поставя много въпроси – срещу какво, някой говорил ли е някъде - ние не сме, каза лидерът на БСП. Тя добави, че не са говорили и с ДПС за София. 

"За балотажите призоваваме всички да се обединим срещу ГЕРБ", заяви още лидерът на БСП.  

Що се отнася до обединението на левицата – винаги е хубаво да се обединяваме лявомислещи хора, ляво представителство на избиратели, но не бива от това, което се случи в София да вадим генерален извод, защото, например, в същата коалиция бяхме в Благоевград, но нашият кандидат не стигна до балотаж, каза още Нинова в отговор на въпрос.

По повод действията на ВАС, при които съдът отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) и върна машините за гласуване на балотажа, тя заяви, че просто трябва да се изпълняват решенията на съда.