/ БГНЕС
„Премиерът Борисов да се ограничи в изказванията си, защото с всяко свое изявление увеличава паниката в страната“. На това мнение е лидерът на БСП Корнелия Нинова, която разкритикува остро езика на министър-председателя Бойко Борисов, който той използва, за да коментира ситуацията около разпространението на коронавируса у нас.

„Ситуацията изисква хладен разум, отговорност и реакции без паника. Добре е да се даде думата на сериозни хора и професионалисти“, призова лидерът на левицата.

Според нея думите на премиера, че сме „като във война“, предизвикват единствено паника и хаос сред хората.

Борисов: Пикът на коронавируса ще е през септември

„Просто леко да се дръпне. И без това през два часа прави такива изявления и постоянно увеличава напрежението. Да се даде път на умни и сериозни хора, професионалисти, които да вземат ситуацията в своите ръце“, настоя Корнелия Нинова.

От БСП призоваха още да бъде отдадено нужното уважение не медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата срещу разпространението на заболяването. „С тревога чухме, че лекари и сестри от Белодробната болница са готови да подадат оставка, защото не разполагат със защитно облекло, а са в контакт с хора, които може би са рискови. Този, а и други случаи показва, че правителството на Борисов закъсня с реакцията и с подготовката за реакция на кризата. Тепърва се внасят и ще се произвеждат маски, защитни облекла и всичко, което е необходимо. Това показва закъснение в реакцията. Освен това, на пресконференции премиерът говори за кройки, за плат и за калцуни, което не е работа на един сериозен министър-председател“, продължи с критиките Нинова.

Извънредни мерки в парламента заради COVID-19: Изолираха депутатите от журналистите

От опозицията поискаха правителството да помисли отсега и за социално-икономическите последици от разпространението на COVID-19. От парламентарната група на БСП ще изпратят и писмо до работодателските организации, с искане да направят обективен анализ за всички потенциални последици в икономически план, както и да дадат предложения за ограничаването им.