/ БГНЕС
Съпругът ѝ също е в тежко състояние, 49 души са под карантина във вътрешното отделение
66-годишната пациентка с коронавирус, която бе приета в "Пирогов" вчера, е в критично състояние и на апаратно дишане, обяви на редовния брифинг на кризисния щаб тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски.

„Съпругата е интубирана, на командно дишане е, с тежка картина, в критично положение е. Издирени са първите контактни лица – те са 8 и са настанени за наблюдение, въпреки че нямат клинична картина“,обясни той.

Вирусолог: Топлото време няма да унищожи коронавируса (ВИДЕО)

Състоянието на мъжа пък е с тенденция за влошаване, но не е критично. Той е имал контакт с 49 лица и са взети съответните мерки.

Всички тези хора са поставени под карантина. За тях се грижи персоналът на вътрешното отделение, където е бил настанен първоначално мъжът при приема му с белодробна недостатъчност в неделя, 8 март.

Снощи в спешната болница бяха приети възрастни семейство мъж и жена, заразени с коронавирус, които са гостували на сина си. Той пък работел в Илиянци.

„Пирогов“ ще продължи да работи, само кардиологията и вътрешното отделение ще преустановят работата си, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. Вероятно кардиологията ще бъде преместена на друг етаж. Той каза още, че днес се очакват резултатите от тестовете на още 7 човека за коронавирус.

Предпазните облекла и маски от Турция пристигат у нас (ВИДЕО)

"УМБАЛСМ „Пирогов“ остава да работи. В болницата няма да работи само Кардиологията, въпреки че в момента е процес на трансформация, за да бъде възобновена дейността ѝ на 9-и етаж, а Неврологията работи с по-малък капацитет на територията на Клиниката по неврохирургията. Другите клиники от палитрата на вътрешните отделения засега ще преустановят работа, но травматологичните и хирургичните отделения, които са силата на „Пирогов“, остават да работят, както и детските клиники“, добави той.

49 лежащо болни, свързани по някакъв начин с установените случаи, са изолирани във вътрешната клиника на „Пирогов“, която е в отделна сграда и е изолирана от основната сграда на болницата, уточни Мутафчийски.

Премиерът обяви: Два нови случая на коронавирус (ВИДЕО)

„30 души от персонала остават да работят в тази клиника. Те се наблюдават и преминават на тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните от коронавирус, са контактни. Безумна е идеята, че те трябва да бъдат затворени, защото няма кой тогава да се грижи за болните“, допълни Мутафчийски.

Според изисквания на РЗИ всички, които имат нужда да посетят спешната болница, трябва да носят предпазни средства.

Веднага е бил задействан екшън планът на спешната болница снощи, обясни шефът на столичната РЗИ д-р Пенчев

„Под пълна карантина е клиниката по вътрешни болести, заедно с персонала, направена е ударна дезинфекция, проследен е пътят на пациентката, влязла в Пирогов, персоналът, който е бил в контакт, е под карантина и започват епидемиологичните проучвания“, каза той.

Извънредни мерки в парламента заради COVID-19: Отделиха журналистите от депутатите

Ген. Мутафчийски добави, че първият ТИР от Турция със защитни облекла вече е пристигнал и те ще бъдат разпределени от районните здравни инспекции към болничните заведения.

Той каза още, че някои болници ще бъдат трансформирани за справяне със ситуацията.

„Психиатричната клиника на ВМА е преобразувана и е готова за работа. Втора градска болница още тази нощ веднага реагира. Г-жа Фандъкова заяви, че има 72-часова готовност за претрансформиране на болницата. Въпросът е кога ще е стартът. Претрансформирани вече са Психиатричната клиника на ВМА, Кожната клиника на УМБАЛСМ „Пирогов“ и Белодробната клиника на „Пирогов“, уточни той.