/ БГНЕС
Възрастно семейство от София е прието в "Пирогов"
Нови два случая на коронавирус в България. Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

Отрицателни са пробите от Габрово и Плевен, за които имаше съмнение

Жена и мъж на 66 и 74 години, са дали положителна проба за коронавирус. Те са настанени в столичната болница "Пирогов". Те са семейство, работили са на стоков базар "Илиянци" в София.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 10 март 2020 г.

Мъжът е постъпил в болницата вчера с обострена дихателна недостатъчност с предишно белодробно страдание, а жената днес. Тя е била в тежко състояние, интубирана е в шокова зала. Няма данни да са пътували в чужбина. Непотвърдените данни са, че синът им е работил в „Илиянци“.Това каза ген. Венцислав Мутафчийски, който също е на извънредния брифинг.

Според проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести, жената е дошла да се види със съпруга си, но в много тежко състояние, припада и веднага са предприели колегите в "Пирогов" мерки, съобщи БНТ.

Така установените случаи на коронавирус в България стават 6.

„В момента в „Пирогов” е директорът на РЗИ - д-р Пенчев, който трябва да препоръча конкретните мерки, взети в болницата, а именно - самата клиника трябва да бъде изолирана и дезинфекцирана. Болни трябва да бъдат изолирани. Трябва да се установят контактните лица - това са около 89 души и започва процедурата по тяхното изследване и карантина", допълни Мутафчийски.

"Тази нощ щабът ще заседава за мерките, които трябва да се вземат и утре ще бъдат предложени на правителството. Учениците и утре все още са във ваканция. Децата не са най-застрашени от коронавируса, също застрашени са и възрастните баби и дядовци, родители. Както казват в Германия, внуците могат да убият бабите и дядовците си, защото те не боледуват или боледуват много леко, но това може да се окаже фатално за възрастните хора", каза още Мутафчийски.

Трябва да пазим възрастните хора, те са най-уязвимата група. Коронавирусът не би ни убил, но има една група, която е много застрашена. Ще трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем с една група от много хора, които са заразени с коронавируса, каза началникът на ВМА.

"Мисля, че стана достатъчно ясно какво е коронавирус, че това не би убило, но има една група, която е много застрашена. Ще трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем с много хора, които са заразени с вируса, но все пак животът продължава", каза началникът на ВМА.

"Никой не знае кои мерки са най-ефективни. Никой не е обещавал, че в България няма да има коронавирус. Важното е да ограничим разпространението на заразата и да открием бързо контактните лица, за да запазим здравите хора“, подчерта той.

"В Европа много сме закъснели с мерките срещу коронавируса, той лети във въздуха и маските не го хващат. Ограничаването става чрез дистанция, избягване на контактите и движение, включително пътуванията в чужбина." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след консултативното заседание на Европейския съвет във връзка с коронавируса.

Премиерът заяви, че след днешното заседания е взето решение за отпускането на 25 млрд. евро. С тези пари ще бъдат стимулиране големите компании да произвеждат съответното оборудване, което през следващите седмици и месеци ще бъде така необходимо на болниците, за да се справят с коронавируса. Борисов посочи, че в някои страни има недостиг на болници и за целта се преоборудват хотели.

Според Борисов най-доброто е през следващите месеци да се намери лекарство или ваксина. Той посочи, че една българска компания е много напред в разработките. Борисов отбеляза, че не можем да затворим градския транспорт. По време на консултациите всички страни са поставили въпросът за туризма.

„В Румъния и Гърция от днес затварят училищата. Западните Балкани не могат да бъдат изолирани. Трябва да бъдем солидарни с тях, въпреки че не са членове на ЕС“, каза Борисов.

По време на срещата е станало ясно, че европейските институции са очертали много мрачна картина на ситуацията с коронавируса, който може да засегне значителна част от населението ѝ.

„Това са очакванията на най-големите институции в Европа. Борсите падат, целият свят се тресе. Директорът на ЕЦБ Кристин Лагард прогнозира по-голяма рецесия от тази, която възникна след фалита на банка „Леман Брадърс“ през 2008 г.“, заяви Борисов. „Не си представях до такава степен падение. До една държавите членки се изказаха срещу забраната за износ на предпазни средства... Не виждам никаква солидарност. Големите компании произвеждат тези предпазни средства, а те не могат да ги доставят“, добави той.

Здравните министри на страните от Европейския съюз са се договорили всеки ден да поддържат видеоконферентна връзка.