Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / Продължаваме Промяната
В БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми, а в момента около 40 фирми – нито лицензирани, нито регистрирани – някакви фирми ходят из страната и тормозят народа. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на блиц контрола в Народното събрание, предаде БГНЕС.
"Това не може да остане така. Трябва да уредим тази материя, ще внеса законодателни предложения. Поемам ангажимент", категорична беше Нинова.

Тя заяви още: "Спешно се нуждаем от законова уредба за събиране на вземанията от колекторските фирми. България няма законодателна уредба. Голям проблем е, че неизвестни, нелигитимирани хора тероризират хората по села и градове. Този проблем е много голям".

"Последиците от COVID кризата и социалните проблеми имат обективни причини, но има и субективни фактори. Обективните причини са състоянието на борсите. Но има и случаи, в които има субекти, които ще се опитат да трупат печалби на гърба на българския народ. Нашата роля е да защитим гражданите от такива нелоялни търговски практики. Потребителите ще бъдат защитени, това е нашият абсолютен приоритет", заяви още Корнелия Нинова.

По думите ѝ още в първите 10 работни дни са били предприети конкретни стъпки, ще има и още такива. "Първото, което предприехме, издадохме заповед, с която спряхме намерението на мобилните оператори да повишат цената на услугата на своите клиенти. Заповедта е приведена в т.нар. предварително изпълнение, тоест тя е в сила. В момента не могат да ви вдигнат цената и с 1 ст. Разбира се, операторите взеха мерки и обжалват нашата заповед в съда. Очакваме резултата от съдебното решение", каза още Нинова. 
БГНЕС