Първият ден от болничния ще се плаща при определени случаи. Това уточнение направи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред NOVA.

Вдигат минималната пенсия, но режат първия ден от болничния

Например, за гледане на болно дете майката няма да бъде ощетена. Тя ще си получи пълното обезщетение. Изключението ще важи и при трудова злополука, стана ясно от думите на Менда Стоянова.

Ще спрат ли злоупотребите с болнични или работещите ще бъдат ощетени? (ВИДЕО)

„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях. Преди години, когато въведохме първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници. Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много. Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

Вчера на заседание на Коалиционния съвет на управляващите,  ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбраха да не се плаща на работниците първият ден от болничния. Такава била практиката в редица европейски държави.

КРИБ подкрепя предложението първият ден от болничния да не се плаща

"Това е установената практика в почти всички държави на ЕС. При нас са налице изключително много данни за злоупотреби. Имаме много сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г. при същия брой заети лица", мотивира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

Синдикатите скочиха за болничния, искат среща с Борисов

До момента първите три дни от болничния се поемаха от работодателя, а следващите - от НОИ. На не една от отминалите тристранки от бизнеса настояваха да се върне старото положение, отпреди кризата, когато бизнесът изплащаше само първия ден, а от втория нататък поемаше осигурителната система.
nova.bg